Droppen  & vakantie
 Een realiteit voor de asielen in BelgiŽ
Elk jaar worden er in de Belgische asielen 60.000 honden en katten opgevangen, zijnde ongeveer 165 dieren per dag. Gedurende de vakantieperiodes is het aantal opgevangen dieren het hoogst.



Er bestaat geen enkele betrouwbare statistiek die het exact aantal dieren bepaalt die voor het vertrek op vakantie achtergelaten worden. Inderdaad, het merendeel van die gevallen wordt verhuld en de eigenaars halen andere redenen aan (de hond heeft gebeten, de eigenaar is overleden,...). Bovendien worden talrijke honden en katten gewoonweg achtergelaten op de weg of ergens op het platteland.

Voor de asielen is dit een moeilijke situatie. Inderdaad, wanneer de echte reden voor het achterlaten van het dier niet gekend is, zal de adoptie moeilijker zijn en kan ze een vertekend beeld geven. Een voorbeeld : dhr. Dupont laat zijn hond achter omdat hij voor drie weken naar Spanje vertrekt. Als reden geeft hij op dat de hond een kind gebeten heeft. Het asiel zal de hond dus niet plaatsen in een gezin met kinderen of zou zelfs kunnen beslissen om de hond van dhr. Dupont te euthanaseren.

Het is dus van cruciaal belang dat de eigenaar die zijn dier komt droppen in een asiel, in elk geval de echte reden hiervoor opgeeft, wat die ook mag zijn.

Een paar statistieken


Statistiques Dieren en asielen in BelgiŽ Ė 2010

Achtergelaten honden 12 377 Achtergelaten katten 11 183
Gevonden honden 15 088 Gevonden katten 21 955
Geadopteerde honden 15 110 (55%) Geadopteerde katten 17 371 (52%)
Honden teruggegeven aan eigenaar 8 583 (31%) Katten teruggegeven a/eigenaar 699 (2%)
GeŽuthanaseerde/overleden honden 3 717 (13%) GeŽuthanaseerde/overleden katten 12 575 (38%)

Deze gegevens komen uit de statistieken van de FOD Dierenwelzijn en zijn gebaseerd op de gegevens van 90 Belgische asielen.